Odmiana: ALWA
Miejsce wyhodowania: Polska
Pochodzenie: Siewka z wolnego zapylenia odmiany Macoun
Podkladki: M9 (okul.)
Zapylacze: Arlet, Cortland, Delikates, Empire, Gloster, Golden Delicious, Idared, Jester, Ligol®, Lobo, Lodel®, Melrose, Paulared, Pinova®, Rubin, Szampion, Witos.
Odmiany zapylane: Lodel®, Szampion.
Owoce: średniej wielkości, kulisty, lekko spłaszczony z 5 wyraźxnymi żebrami przy kielichu, które często przechodzą na owoc, skórka gładka i błyszcząca o zielonkawożółtej barwie zasadniczej, znaczną powierzchnię pokrywa karminowoczerwony, rozmyty rumieniec.
Dojrzałość zbiorcza: Połowa października.
Przechowywanie: Chłodnia: 4,5 miesiąca; chłodnia KA: 7 miesięcy.
Wzrost: Silny, korona rozłożysta, luźna o sztywnych konarach, z niewielką liczbą krótkopędów, konary odchodzą od przewodnika pod dość szerokimi kątami i łatwo dają się odginać.
Podatność na choroby: Parch – średnia; mączniak – mała; zaraza ogniowa – nieznana; inne: choroby kory i drewna – b. mała.
Wytrzymałość na mróz: Bardzo duża.