Odmiana: BURLAT
Miejsce wyhodowania: Francja
Pochodzenie: Nieznane
Podkladki: Colt, Ptasia, Gisela
Zapylacze: Vega, Wczesna Riversa, Van, Stark Hardy Giant, Jaboulay, Rainier.
Odmiany zapylane: Rivan,Wczesna Riversa, Van, Merton Premier, Rainier, Vanda.
Owoce: Duże (6,5-7g), szerokosercowate, spłaszczone i lekko pofałdowane przy szypułce. Skórka purpurowoczerwona, lśniąca, w pełnej dojrzałości prawie czarna. Miąższ ciemnoczerwony, bardzo smaczny. Owoce dość podatne na pękanie, dobrze znoszą transport.
Dojrzałość zbiorcza: Pierwsza dekada czerwca.
Przydatność: Deserowa.
Plonowanie: W okres owocowania wchodzi późno, plonuje obficie i corocznie.
Wzrost: Drzewo rośnie bardzo silnie, tworzy dość gęstą o mocnej konstrukcji koronę z konarami wzniesionymi ku górze.
Podatność na choroby: Mała
Wytrzymałość na mróz: Duża