Odmiana: KORDIA
Miejsce wyhodowania: Czechy
Pochodzenie: Nieznane
Podkladki: Colt, Gisela
Zapylacze: Sam, Van, Schneidera Późna, Hedelfińska, Heidegger.
Odmiany zapylane: Van, Hedelfińska.
Owoce: Duże lub bardzo duże (8-10 g), sercowate, wydłużone. Skórka karminowoczerwona z brązowym odcieniem i jasnymi punktami. W gorące lata nie należy pozostawiać owoców zbyt długo na drzewie, gdyż skórka staje się czarna i przez to mniej atrakcyjna. Owoce średnio podatne na pękanie. Transport znoszą bardzo dobrze.
Dojrzałość zbiorcza: II dek. lipca.
Przydatność: Jedna z najlepszych odmian deserowych.
Plonowanie: Wcześnie wchodzi w okres owocowania, plonuje dobrze i dość regularnie.
Wzrost: Drzewo w pierwszych latach po posadzeniu rośnie silnie, a w pełni owocowania – średnio silnie. Tworzy szeroką, stożkowatą koronę.
Podatność na choroby: Mała
Wytrzymałość na mróz: Mała, pąki kwiatowe wrażliwe na wiosenne przymrozki.