Odmiana: FAWORYTKA
Miejsce wyhodowania: USA
Pochodzenie: Flamandka x Bonkreta Williamsa
Podkladki: S1
Zapylacze: Bera Hardy, Bonkreta Williamsa, Komisówka, Konferencja, Supertrevoux, Trewinka.
Odmiany zapylane: Amfora, Bonkreta Williamsa, Bera Hardy, Bojniczanka®, Carola, Highland, Hortensia®, Isolda®, Konferencja, Lukasówka, Uta®.
Owoce: Średniej wielkości lub duże, szerokojajowate, symetryczne, skórka gruba, zielonkawo-żółta, gładka, nieco błyszcząca, pokryta rozmyto-paskowanym, jasnoczerwonym rumieńcem obejmującym prawie połowę owocu, przetchlinki drobne, zielone, miąższ drobnoziarnisty, soczysty.
Dojrzałość zbiorcza: Druga połowa sierpnia.
Przechowywanie: Chłodnia: 7-10 tygodni.
Wzrost: Silny, korona szerokostożkowa, luźna, niesymetryczna ze zwisającymi, łukowato wygiętymi konarami.
Podatność na choroby: Parch – średnia; zaraza ogniowa – duża.
Wytrzymałość na mróz: Średnia.