Odmiana: ARIVA
Miejsce wyhodowania: Szwajcaria
Pochodzenie: Golden Delicious x A849-5
Podkladki: M9 (knip)
Zapylacze: Angold, Golden Delicious, Resi, Rewena.
Odmiany zapylane: nieznane
Owoce: Średniej wielkości, kulistostożkowaty, z delikatnym karbowaniem wokół kielicha, skórka gładka, zielonożółta, lekko błyszcząca, w dużej części pokryta pomarańczowoczerwonym, marmurkowo-paskowanym rumieńcem.
Dojrzałość zbiorcza: Wrzesień/październik.
Przechowywanie: Chłodnia: 4 – 5 miesiące; chłodnia KA: 5 – 6 miesięcy.
Wzrost: Średni, korona stożkowa o konarach z licznymi krótkopędami.
Podatność na choroby: Parch, mączniak – pierwsza na świecie odmiana odporna; zaraza ogniowa – nieznana; inne: gorzka plamistość podskórna – mała/średnia.
Wytrzymałość na mróz: Średnia.