Odmiana: BREABURN
Miejsce wyhodowania: Nowa Zelandia
Pochodzenie: Prawdopodobnie z wolnego zapylenia odmiany Lady Hamilton.
Podkladki: M9
Zapylacze: Częściowo samopłodna, ale do dobrego owocowania wymaga stosowania zapylaczy: Pinova, Elstar, Delcorf, Golden Delicious i Gala.
Odmiany zapylane: Wszystkie odmiany późno kwitnące.
Owoce: Jajowate, dość zróżnicowane pod wzglendem wielkości i kształtu z wyraźnym żebrowaniem przy kielichu. Skórka owocu zielonkawożółta, lśniąca pokryta purpurowymi cętkami widocznymi na tle ciemnoczerwonego rumieńca, pokrywającego prawie 3/4 powierzchni. Miąższ jasnokremowy. bardzo jędrny, kruchy, soczysty o słodkawym smaku.
Dojrzałość zbiorcza: październik/listopad
Plonowanie: Obfite i regularne.
Przechowywanie: chłodnia 6-7 miesięcy
Wzrost: Drzewko średnio silnie rosnące, tworzące koronę rozłożystą z szerokimi kątami, łatwe do formowania. Bardzo wcześnie wchodzi w okres owocowania. Kwitnie razem z odmianami późno kwitnącymi. Zalecane są podkładki karłowe, na których owoce dojrzewają nieco wcześniej.
Podatność na choroby: parch-mała, mączniak-średnia, zaraza ogniowa-duża.
Wytrzymałość na mróz: średnia