Odmiana: LOBO
Miejsce wyhodowania: Kanada
Pochodzenie: Siewka z wolnego zapylenia odmiany McIntosh
Podkladki: M9 (knip), P60 (knip, okul)
Zapylacze: Cortland, Florina, Freedom, Golden Delicious, James Grieve, Jonathan, Lodel, Macoun, McIntosh, Pilot®, Pinova®, Red Delicious, Spartan.
Odmiany zapylane: Alwa, Antonówka, Bankroft, Boskoop, Cortland, Elise®, Jester, Katja, Koksa Pomarańczowa, Ligol®, Lodel®, McIntosh, Melba, Spartan, Szampion, Witos.
Owoce: Duży, kulisty, nieco spłaszczony, skórka gładka, błyszcząca, zielonkawa, pokryta prawie w całości ciemnokarminowym, rozmytym rumieńcem.
Dojrzałość zbiorcza: Połowa września.
Przechowywanie: Chłodnia: 3 – 4 miesiące; chłodnia KA: 4 – 5 miesięcy.
Wzrost: Silny, korona duża, kulista, lekko spłaszczona, rozłożysta, zagęszczająca się, o sztywnych, prostych konarach.
Podatność na choroby: Parch – duża; mączniak – mała; zaraza ogniowa – nieznana