Odmiana: MUTSU
Miejsce wyhodowania: Japonia
Pochodzenie: Golden Delicious x Indo
Podkladki: M9 (knip, okul), P22 (okul, knip)
Zapylacze: Alkmene, Discovery, Gloster, Jamba, James Grieve, Królowa Renet.
Owoce: Duże, kulistostożkowate lekko spłaszczone. Skórka barwy zielonej. Miąższ soczysty, słodki bardzo smaczny. Nie traci wody podczas przechowywania.
Dojrzałość zbiorcza: Pierwsza połowa października.
Przechowywanie: Chłodnia: do kwietnia; chłodnia KA: do września.
Wzrost: Wzrost silny nieco silniejszy od Jonagolda. Tworzy koronę rozłożystą mało zagęszczoną. Wchodzi wcześnie w okres owocowania na podkładkach karłowych.
Podatność na choroby: Na parcha średnio wrażliwa.
Wytrzymałość na mróz: Mała.