Odmiana: BENI SHOGUN
Miejsce wyhodowania: Japonia
Pochodzenie: Mutant japońskiej odmiany 'Yataka’, która jest mutacją Fuji-standard.
Podkladki: M9
Zapylacze: Golden Delicious, Red Delicious, Rubinette
Odmiany zapylane: Jest odmianą diploidalną i może być zapylaczem dla Goldena i Jonagolda.
Owoce: Duże przy dobrym przerzedzaniu 75 do 80 mm, twarde o długiej żywotności na półce. Forma owocu kulista do owalnej z małym gniazdem nasiennym. Skórka gładka, matowa do połyskującej, ale nie tłusta. Barwa podstawowa zielono-żółta, pomarańczowo-czerwona do rozmyto czerwonej. Miąższ soczysty o bardzo przyjemnym egzotycznym aromacie podobnym do ananasa.
Dojrzałość zbiorcza: Od końca sierpnia do października.
Przechowywanie: Chłodnia do marca; chłodnia ULO/KA: maj/czerwiec.
Wzrost: Średni/silny, korona średnio rozkrzewiająca się. Liście dosyć małe, szarozielone. Kwitnie średnio-późno, dobrze zawiązuje owoce z małą podatnością do przemiennego owocowania.
Podatność na choroby: Mączniak i parch – średnia. Konieczne przerzedzanie zawiązków owoców.
Wytrzymałość na mróz: średnia