Odmiana: ČAČANSKA RANA
Miejsce wyhodowania: Jugosławia (obecnie – Serbia)
Pochodzenie: Węgierka Wangenheima x Węgierka Pożegacza
Podkladki: Wang
Zapylacze: Ruth Gerstetter, Cacanska Lepotica®, Empress.
Odmiany zapylane: Węgierka Dąbrowicka.
Owoce: Duże (35-45 g), jajowate. Skórka ma atrakcyjną różowofioletową barwę i całą jej powierzchnię pokrywa gęsty, jasnoniebieski nalot woskowy. Miąższ zielonożółty, smaczny. W owocach bardzo dojrzałych staje się mączysty i mniej smaczny. Bardzo dobrze oddziela się od pestki.
Dojrzałość zbiorcza: Na przełomie lipca i sierpnia.
Plonowanie: W okres owocowania wchodzi dość późno – najczęściej w trzecim, czwartym roku po posadzeniu.
Wzrost: Drzewo rośnie silnie lub średnio silnie, tworzy rzadką, rozłożystą koronę.
Podatność na choroby: Odmiana tolerancyjna na szarkę i mało podatna na inne choroby.
Wytrzymałość na mróz: Średnia.