Odmiana: KATINKA
Miejsce wyhodowania: Niemcy
Pochodzenie: Ortenauer x Ruth Gerstetter
Podkladki: ałycza i wangenheima
Zapylacze: Odmiana samopłodna
Owoce: małe lub średniej wielkości. Ich wielkość zależy od żyzności gleby, zasobności w wodę oraz wielkości plonu. Osiągają masę 20 do 28 g. Kształtem przypominają węgierki. Skórka bordowoniebieska, a u owoców dojrzałych prawie granatowa. Miąższ zwarty, żółty lub pomarańczowożółty, z dużą zawartością cukrów, bardzo smaczny. Pestka bardzo łatwo oddziela się od miąższu.
Dojrzałość zbiorcza: Owoce dojrzewają w trzeciej dekadzie lipca lub na przełomie lipca i sierpnia, około 2, 3 dni po odmianie C. Rana.
Plonowanie: W owocowanie wchodzi w 2, 3 roku po posadzeniu plonuje regularnie, obficie czemu sprzyja cecha samopłodności.
Wzrost: Umiarkowanie silny tworzy dość luźną i kształtną koronę.
Podatność na choroby: tolerancyjne na szarkę
Wytrzymałość na mróz: nie zbadana