Odmiana: LUKASÓWKA
Miejsce wyhodowania: Francja
Pochodzenie: siewka nieznanego pochodzenia
Podkladki: Pigwa S1
Zapylacze: Bonkreta Williamsa, Faworytka, Komisówka, Trewinka, Supertrewoux
Odmiany zapylane: brak – triploid
Owoce: duże lub bardzo duże, jajowato-owalne, nieregularne, skórka gruba, gładka, jasnozielona, po osiągnięciu dojrzałości konsumpcyjnej złocista, niekiedy od strony nasłonecznionej z delikatnym, paskowanym, karminowym rumieńcem, miąższ średnio ziarnisty, słodko-winny, lekko aromatyczny
Dojrzałość zbiorcza: wrzesień/październik
Przechowywanie: chłodnia 6 miesięcy
Wzrost: silny, korona kulisto-jajowata lub szeroko stożkowa o lekko zwisających gałązkach
Podatność na choroby: parch – duża, zaraza ogniowa – mała
Wytrzymałość na mróz: mała