Odmiana: NAJDARED
Miejsce wyhodowania: Polska
Pochodzenie: Czerwony mutant odmiany Idared
Podkladki: M26 (knip)
Zapylacze: Cortland, Elstar, Evereste, Gloster, Golden Delicious, James Grieve, Jerseymac, Jonathan, Ligol®, Lodel®, McIntosh, Melrose, Pilot®, Pinova®, Priam, Red Delicious, Resi, Rubin, Szampion.
Odmiany zapylane: Alwa, Arlet, Cortland, Delbard Jubile, Delcorf, Elise®, Gala, Golden Delicious, Jonagold, Katja, Ligol®, Lodel®, Pilot®, Pinova®, Piros®, Szampion, Summerred, Sunrise®.
Owoce: Średniej wielkości lub duże, kuliste, nieco spłaszczone od strony kielicha i szypułki. Skórka bardzo błyszcząca, zielonożółtawa, pokryta intensywnym, malinowym, rozmytym rumieńcem, który pojawia się bardzo wcześnie (początek września), smaczniejszy od odmiany Idared.
Dojrzałość zbiorcza: Pierwsza połowa października.
Przechowywanie: Chłodnia: 6 – 7 miesiące; chłodnia KA: 6 – 8 miesięcy.
Wzrost: Średni/słaby, korona kulista, gęsta z lekko zwisającymi konarami z licznymi krótkopędami.
Podatność na choroby: Parch – średnia; mączniak – duża; zaraza ogniowa – duża.
Wytrzymałość na mróz: Mała.