Odmiana: PROMIS
Miejsce wyhodowania: Polska
Pochodzenie: Klon Węgierki Zwykłej
Podkladki: Ałycza, Wang
Zapylacze: Odmiana samopłodna.
Odmiany zapylane: Tolar®, Nectavit®.
Owoce: Typowa węgierka, średniej wielkości (ok. 20 g) Kształt jajowaty, lekko asymetryczny. Skórka brązowoniebieska, w pełnej dojrzałości granatowa, pokryta gęstym jasnoniebieskim nalotem. Miąższ żółty, dość jędrny, soczysty, aromatyczny, bardzo smaczny, o wysokiej cukrów. Bardzo łatwo oddziela się od pestki.
Dojrzałość zbiorcza: Zależy od warunków klimatycznych, ale najczęściej w końcu września.
Plonowanie: Owocować zaczyna w 2-4 roku po posadzeniu. Plonuje obficie i regularnie.
Wzrost: Drzewo rośnie podobnie jak odmiana macierzysta – Węgierka Zwykła. Konary średniej grubości, wzniesione do góry .
Podatność na choroby: Na szarkę mniej podatna niż Węgierka Zwykła.
Wytrzymałość na mróz: Dość duża