Odmiana: REDHAVEN
Miejsce wyhodowania: South Haven, Michigan, USA
Pochodzenie: Halehaven x Kalhaven
Podkladki: Mandżurska.
Zapylacze: Odmiana samopłodna i nie wymaga zapylaczy.
Owoce: Duże, o masie 100-160 g, kuliste, regularne, zagłębienie szypułkowe średnio szerokie, głębokie. Skórka złocistożółta z jaskrawoczerwonym rumieńcem pokrywającym 50-80% powierzchni owocu. Miąższ żółtopomarańczowy z czerwonymi smugami przy pestce, jędrny, kwaskowaty, smaczny, dobrze odchodzący od pestki.
Dojrzałość zbiorcza: Połowa sierpnia, w centralnej Polsce 15- 20 sierpnia.
Przydatność: Odmiana deserowa i przetwórcza. Ze względu na jędrny miąższ owoce nadają się na przetwory – do konserwowania w syropie i do mrożenia. Owoce dobrze przechowują się w chłodni.
Przechowywanie: Owoce dobrze przechowują się w chłodni.
Wzrost: Rośnie silnie, kwiaty dzwonkowate, małe, ciemnoróżowe. Termin kwitnienia średni. Gruczołki przylistne nerkowate, duże, po 2-3 sztuki u nasady blaszki liściowej i na ogonku.
Wytrzymałość na mróz: Średnia; stanowi wartościową odmianę towarową w najcieplejszych rejonach kraju.