Odmiana: VELVET
Miejsce wyhodowania: Stacja Doświadczalna Vineland, Ontario, Kanada
Pochodzenie: V 39058 (Hale-haven x Vedette) x Vesper
Podkladki: Mandżurska
Zapylacze: odmiana samopylna
Owoce: średniej wielkości, o średniej masie 80-120 g, owalne. Skórka jasnopomarańczowa z jaskrawym rozmytokropkowanym rumieńcem, pokrywającym, 30-60% powierzchni owocu, średnio omszona. Miąższ żółtopomarańczowy z czerwonymi żyłkami przy pestce, średnio zwięzły, soczysty, lekko kwaskowaty, dość dobrze odchodzący od pestki. Pestka średniej wielkości, szeroko owalna.
Dojrzałość zbiorcza: druga połowa sierpnia, kilka dni po odmianie Redhaven
Przydatność: odmiana o średniej porze dojrzewania o owocach deserowych i przydatnych na przetwory
Wzrost: rośnie dość silnie. Tworzy koronę kulistą, zagęszczoną. Kwiaty różowate, duże jasnoróżowe, termin kwitnienia średni. Liście duże, lancetowate, o powierzchni lekko sfałdowanej i zmarszczonej, o brzegach drobno karbowanych.
Wytrzymałość na mróz: odporność na niskie temperatury w okresie zimy: drewna – wysoka, pąków kwiatowych – dość wysoka; odporność pąków na przymrozki wiosenne – wysoka