Odmiana: WĘGIERKA DĄBROWICKA
Miejsce wyhodowania: Polska
Pochodzenie: siewka Węgierki Zwykłej
Zapylacze: Cacanska Rana, Opal, Renkloda Ulena, Węgierka Łowicka, Cacanska Najbolia
Odmiany zapylane: nie badano
Owoce: średniej wielkości lub duże (35-40 g). Skórka brązowo-granatowa, pokryta gęstym, szaroniebieskim nalotem woskowym. Miąższ żółtozielony, u owoców mocno dojrzałych żółtomiodowy, dość zwarty smaczny, łatwo oddziela się od pestki.
Dojrzałość zbiorcza: zależy od warunków klimatycznych, najczęściej przypada w połowie sierpnia
Przydatność: deserowa i przetwórcza
Plonowanie: w okres owocowania wchodzi wcześnie, plonuje bardzo dobrze i regularnie
Wzrost: drzewo rośnie średnio silne, tworzy kształtną stożkową koronę z szerokimi kątami rozwidleń
Podatność na choroby: odmiana średnio wrażliwa na szarkę i mało podatna na inne choroby
Wytrzymałość na mróz: średnia